Knizner B. Sylvia

Egy asszony tollából

Egy asszony tollából

Milyen könyvet adjuk gyermekeink kezébe?

2015. szeptember 06. - Angel.sylvia

Úgy hiszem, minden szülőben felmerül a kérdés, milyen könyvet adjunk gyermekeink kezébe? A válasz persze nagyban függ a korosztálytól, az éppen aktuális, felkapott könyvek széles skálájától, a gyermek érdeklődési körétől, és persze attól, hogy mi, szülők, mit látunk hasznosnak, jónak.

Többen ismertetik már meg egészen kicsi korban gyermekeiket a külföldi olvasmányokkal. Ezt nagyon hasznos dolognak gondolom, mert a kicsik képesek a legtöbbet befogadni az idegen szavakból, és nem lehet elég korán elkezdeni az ezzel való ismerkedést.

Azonban, a mai világban az olvasás eléggé háttérbe szorult. A számítógépes, mobiltelefonos, játékkonzolos világban éppen a könyvek azok, amik a legkevesebb teret kapják. Pedig az általuk hordozott elképzelhető világ sokkal jobban megdolgoztatta fantáziájukat, mint a kép, amiket a gépeken látnak, és amely inkább kikapcsolja agyukat, sem mint beindítja azt.

Azt gondolom, szerencsés az az ember, aki elmondhatja, gyermekei szeretik a könyveket. Én ezek közé tartozom, bár - sajnos - nagyfiam találkozása a Kőszívű ember fiaival rányomta pecsétjét a regények, novellák mellőzöttségére, így már csak célirányosan azokat a könyveket hajlandó kézbe venni, amilyen téma éppen foglalkoztatja. (Jelen esetben ezek az Ufók)

Magam is úgy vélem, a Rab ember fiai nem egy általánosba járó gyereknek való olvasmány, ahhoz túl nehéz és nagy falat. Több anyukát hallottam már panaszkodni, hogy fiam esete cseppet sem egyedi, nagyon is valós problémát vet fel, hogy a rájuk erőltetett kötelező könyv nem nekik való volta ellenszenvet váltott ki belőlük szinte minden egyéb olvasmány iránt.

Mit tehet ilyenkor egy szülő?

Nálunk bevált, hogy innentől kezdve csak olyan könyveket vettem, ami érdekelte, így ha sokkal kevesebbet is, de olvas. Ám a szeretet, ami eddig élt benne a könyvek iránt, sokat halványult.

Jól emlékszem, A Tüskevár után még a folytatás megírásába is belekezdett, az Egri csillagokat kétszer is elolvasta, könyvekből utánajárt történelmi történeteknek, és összefoglalót készített belőlük... Mindezt a lelkesedést rombolta le egyetlen nem az ő korosztályának való, nehéz olvasmány.

gyerek_olvas.jpg

Kisebbik gyermekem még többet olvas, mint bátyja. Mikor még nem ismerte a betűket, minden képeskönyvet átnézett, ami itthon fellelhető volt, majd az összes mesekönyvet, amit velem és a nagymamájával olvastatott fel. Miután saját maga is megtanulta a betűk használatát, minden utcai táblát elolvasott, nem beszélve a mesekönyvekről, amiket már önállóan forgatott - mintha csak ellenőrizné, hogy valóban azt olvastuk-e neki annak idején, ami oda van írva.

Iskolában azonnal beiratkozott a könyvtárba. Bogyó és Babóca, Anna, Peti és Gergő a mindennapi olvasmányaivá váltak. Ugyanakkor számos más képeskönyvet elolvasott. Az idő haladt, és Erika meséit felváltotta Geronimo Stilton. Egy tucat könyvet beszereztem belőle, amiket folyton folyvást újra olvas. Emellett még a Pókember, Garfield füzetei is mérvadóak voltak, ahogy mostanában Egy ropi naplója az "ász".

Érdekes és elgondolkodtató, hogy a szintén felkapott Rosszcsont Peti egyáltalán nem fogta meg, és egy rész után nem akart belőle többet, mondván, az a fiú nagyon rossz. :)

Az olvasás szeretetét valóban képes lerombolni egy rossz korban, kötelezően kiadott könyv? Valóban függ a gyermek beállítottságától, mi az, ami már "kiveri nála a biztosítékot", amire azt mondja, nem olvassa, mert a szereplő olyan dolgokat művel, amit nem bír elviselni? Hát nem éppen ezért érdemes olvasni, hiszen személyisége fejlődésében éppen a könyvek azok, amik a megfelelő utat mutathatják egyedi történeteikkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://angelssylvia.blog.hu/api/trackback/id/tr917745764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.09.07. 18:07:02

Remek kérdés! A válaszom az, hogy 3400 könyv elolvasása után fogalmam sincs! Nem tudom, mi lenne a jó a mai gyerekeknek. Én az Egri csillagokkal kezdtem. De mai fejjel már nem tartom jónak az első könyv szerepére. Talán kéne írni egy cikket, amiben külön összefoglalod, milyen paramétereknek kéne megfelelnie egy első könyvnek a 8-10 éves gyerekek számára, aztán keresni olyanokat, amik a leginkább megfelelnek, majd megszavaztatni egy rakás olvasóval. És ezt a mókát minden évben megismételni, majd ajánlani a kezdő szülőknek és béna tanároknak.

csakférfi 2015.09.07. 18:07:26

A lényeg az hogy olvasson!! Mivel az olvasásnál a szavak amiket csak én "hallok" --érzelmeket generálnak.Ez az "érzelem" a beazonosulok a könyv az írás hőseivel és legyőzöm a rosszat.Ehhez a fantáziámat használom.Amikor meg utána elalszom akkor válik emlékké.Így tudaba kerül.Hogy jó vagyok.Ez erősíti a kreativitást és a problémamegoldó készséget.Nem úgy mint a "gépezés".Ott hasonlóan pillanatonként (egér kattingatás)" jó és rossz "döntéseket hozok.(játékok) aztán mivel nagyon nehéz pályák vannak estére kifáradok a sok sok rossz kattintgatástól,amit a "game over" felirat jelez.Így szinte csak rossz emlék .Aztán másnap ujra megpróbálom.Az eredmény ugyanaz.Ellentétben a könyv elgondolkodtat a végén.Ezért jobb olvasni mint a gépen játszani. :) :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.09.07. 18:07:34

Frady Endre: Tonnás veréb c. e-book verseskötetét ajánlom.
Onnan való e két mű is:
kimittube.hu/produkcio/frady-endre-starwar-versek
:)

Kyria 2015.09.07. 18:07:43

Szerintem még 500 év múlva is ugyanezeket fogják velük olvastatni, pedig nyilvánvalóan már ma sem értik. (Sőt, már a két öcsém sem értette, nem győztem olvasónaplókat csinálni.)

Terézágyú 2015.09.07. 18:07:47

"A rab ember fiai" miért nehezebb, mint az "Egri csillagok"????

csakférfi 2015.09.08. 18:03:50

Esetleg Biblia? :) :) :) Mondjuk úgy hogy kihagyom a meséből "Van isten". Elég sok jó történet van benne.Meg rossz is.Aztán igen tanulságos iromány. :) :) :)

Mintha ma történne. :)

Angel.sylvia · http://angelssylvia.blog.hu/ 2015.09.09. 12:57:54

@Terézágyú: Aki olvassa, tudja. :) Az Egri csillagok Gárdonyi Géza meseszerű történelmi regénye, mely gyermekekkel kezdődik, végigvezeti a felnőtté válásukig az utat egy félszemű törökkel. Érdekes, lebilincselő már maga a leírás is, hát még a kalandok sora. Míg a Rab ember fiai, kusza szálakon át ledarálja három felnőtt ember életét a '48-as szabadságharcba beleszőve. Van különbség!

Angel.sylvia · http://angelssylvia.blog.hu/ 2015.09.09. 12:59:45

@csakférfi: A kisfiam megszállott Képes Biblia olvasó. :)

csakférfi 2015.09.13. 09:57:12

@Angel.sylvia: : ) :) Van különbség.A rab ember fiai arról szól hogy három gyerek élete rámegy az apjuk rabságára.Kiállnak becsülettel az aktuális politikai széljárás ellen.Így válnak felnőtté. Az Egri csillagok meg arról szól hogy két gyerek szerelme kiteljesedik felnőtt korukra.Közben az ország lángokban és hadban áll. :) :) :)

Angel.sylvia · http://angelssylvia.blog.hu/ 2015.09.13. 09:59:02

@Terézágyú: Elnézést, elírtam. Nem a Rab ember fiairól beszéltem, hanem a Kőszívű ember fiairól.

Angel.sylvia · http://angelssylvia.blog.hu/ 2015.09.13. 10:07:43

@csakférfi: Köszönöm a kijavítást, kicsit belegabalyodtam a címekbe. :) A Rab ember fiai szintén gyerekekről szól, kettőről, akik elindulnak apjukkal, hogy a basának elvigyék az "aranyszárnyú" sólyommadarat. Útközben megállnak egy háznál, ott pihennek, de kirabolják őket. Mikor a basához érnek a sólyom "aranyszárnyai" már nincsenek meg, így az apa börtönbe kerül. A két fiú, uruk fiával együtt (így lesznek hárman) harcba szállnak. Végül sikerrel járnak, az apa kiszabadul, és a lopás is kiderül.
süti beállítások módosítása