Knizner B. Sylvia

Egy asszony tollából

Egy asszony tollából

Tauplitz - Ausztria

2018. január 17. - Angel.sylvia

Tauplitz egy hegyekkel körülölelt, méltán népszerű síparadicsom Stájerországban, Ausztriában. Síútjai összekötik Tauplitzalmmal és Bad Mitterndorffal.

 

die_tauplitz.jpg

Már a Hegyeshalmi határátkelő után érezhető  a két ország (Magyarország és Ausztria) közötti különbség.Itt még nem a levegőben, a hegyek látványában, csupán az utak minőségében, melyen nemhogy kátyú, de foltozás sem található; és az emberek mentalitásában. Nincs az autópályáról "levillogás", szabálytalan mások elé vágás, tolakodás vagy feltorlódás. Viszont vannak szélkerekek, szépen felsorakoztatott szőlőtőkék, egyre sűrűbb és egyre magasabb hegyek, és a hegyekbe vájt több kilométer hosszú ventilátorral, világítással, menekülőútvonalakkal ellátott alagutak. Aki először jár erre, annak érdekesek, és kissé félelmetesek ezek a hosszú folyosók.

 

20180112_150629.jpg

20180112_150841.jpg

Az út több, mint négy órás, mégsem tűnik annyinak, mert gyorsan lehet haladni, és a látvány, ami a szemünk elé tárul, lenyűgöző. A Grimming hegy hatalmas csúcsa 2351 méter magasan feszít, és téli időben, hóesés után lélegzetelállítóan varázslatos.

 

20180115_145232-effects.jpg

 

Maga Tauplitz 896 m magasan található, a határtól nagyjából két és fél óra útra. Mivel a leghóbiztosabb terület, így a téli időben, főleg hétvégéken zsúfolásig tele van. Kezdő és haladó síelők egyaránt megtalálják számításukat, és a sípályát, melyen biztonságosan gyakorolhatnak vagy hódolhatnak szenvedélyüknek. De azok is, akik csak kíváncsiak a gyönyörű hegyek látványára, és a tiszta, friss hegyi levegőre.

Tauplitzban működik egy magyar étterem, Laslo's Restaurant

https://www.facebook.com/laslosrestaurant/, ahol barátságos árakkal, kedves, magyar személyzettel, és igazán finom ételekkel várják a vendégeket. Aki ellátogat Tauplitzba, mindenképp érdemes betérnie!

 

1622628_451642254936970_788907409_n.jpg

Ezen kívül Tauplitzban nyílt egy Spar, van pékség, és számos hotel, étterem.

Közvetlenül A Laslo's Étterem mellett halad egy négyszemélyes felvonó, mely Tauplitzalm 1650 méteres csúcsára visz, ahová Bad Mitterndorfból akár kocsival is fel lehet jutni. Itt gyalogosan is lehet túrázni a kijelölt túraútvonalon.

 

tauplitzalm.png

20180114_144418.jpg

Bár Bad Mitterndorfból vezető út fizetős ugyan, de megéri a látványt. És ha nem kanyarodunk el Tauplitzalm felé, egyenesen a Mittersteini gondolához érünk, ahol síbérlettel ingyenesen fellibeghetünk Lawinenstein 1965 méteres csúcsáig. Ott kiszállva csodás képeket készíthetünk, majd a gondolával visszatérhetünk. Viszont a hegycsúcsról a merészebbek sível, snowboarddal száguldhatnak lefelé a meredek - valóban meredek - pályán.

 

20180113_155912.jpg

Amennyiben nem kocsival vágunk neki, úgy sílécen, snowboardon is eljuthatunk Tauplitzból egészen a Mittersteini gondolákig egy, két és négyszemélyes felvonók segítségével. 

 A szánkózni vágyókra is gondoltak, egy nekik kialakított Rodelbahn pályán.

 

tauplitzalm2.png

 

Nem csupán a síelők szerelmeseinek paradicsomi Tauplitz, de a túrózók is előszeretettel látogatják, hiszen téli-nyári útvonalaiban nem lehet csalódni. Itt a Bergfex oldalán ki lehet választani a megfelelőt időszakhoz, hosszúsághoz, technikához mérten.

A bejegyzés trackback címe:

https://angelssylvia.blog.hu/api/trackback/id/tr3913580849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása