Knizner B. Sylvia

Egy asszony tollából

Egy asszony tollából

Hétköznapi és filmbeli hősök

2015. szeptember 20. - Angel.sylvia

A hősök olyan kultikus, erős karakterű figurák, akik különlegesek, egyediek, nagyszerűek, minden problémát megoldanak, a világ végére is elmennének értünk, az életüket is feláldoznák - bár erre nincs szükség, hiszen elég okosak hozzá, hogy bárkivel szembeszálljanak, bárkit legyőzzenek. Olyan kisugárzással, mentalitással, erővel rendelkeznek, amilyennel egy átlagos ember nem... Ők a filmekben, a könyvekben szereplő hősök.

Vajon mennyire hasonlítanak a valóságra? Tényleg léteznek olyan önfeláldozó, különleges tulajdonságokkal, képességekkel rendelkező emberek, mint James Bond, Frank Martin, Walker, Elektra vagy Lara Croft?

Úgy hiszem, a válasz nem is olyan egyértelmű, hiszen nem csak egyféle hős létezik.

Hősnek nevezzük a katonát, aki a hazájáért harcol, több százezer emberért, akik még csak nem is ismerik. Hős a rendőr, aki elkapja a környéket veszélyeztető gyilkost. Hős a tűzoltó, aki kimenti a családot a lángok közül. Ugyanakkor hős a diák is, aki megvédi a gyengébbet a molesztáló osztálytárstól. Egyikük sem bír olyan különleges tulajdonságokkal, mint a filmbeli hősök, mégis megvan bennük minden, hogy mégis azok legyenek, ezt pedig EMBERSÉG-nek nevezik. Nem kell hozzá feltétlenül fegyver, sem pedig egyedi tudás, elég ha megvan a jó szándék, az empátia, a belső erő, a küzdeni akarás, az elhivatottság, a szeretet. Jobbadán az alkalom teremti őket, mégis példát állítanak másoknak, s általuk érezzük azt, milyen gyengék és elesettek is vagyunk valójában.

Pedig te is lehetsz hős! Hőse egy világnak, ha jelentkezel valamely katonai különítményhez, hőse egy városnak, ha mondjuk rendőrnek állsz. Hőse egy családnak, ha kimented őket a bajból, és hőse egyetlen embernek, ha őszintén mellé állsz.

Persze, mindezek nem hasonlíthatóak azokhoz a filmbeli karakterekhez, akiket annyira szeretünk nézni, hogy belebizsereg minden porcikánk. Mert ők úgy vannak kitalálva, hogy megkapjuk általuk az illúziót, miszerint biztonságban vagyunk, és nem történhet semmi baj. Felnézünk rájuk, rajongunk értük, és elképzelünk számos helyzetet, amiből kimenthetnek minket.

Mégis, mennyi az esélye, hogy ha elrabolnak, épp egy olyan sofőrt fogunk ki, mint a Szállító, aki nem csak a kocsijával, de a fegyverekkel és a harcművészettel is jól bánik? Annak, hogy olyan rendőr siet segítségünkre, mint Aaron Hotchner, aki éles logikával, kitűnő kriminálpszichológiai tudással bárhol megtalál és megment? Esetleg annak, hogy utunkba akad egy felfegyverzett nő, aki egymaga képes szembeszállni a bűnözőkkel?

Vajmi kevés... s mégis...

ah2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://angelssylvia.blog.hu/api/trackback/id/tr177802522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása