Knizner B. Sylvia

Egy asszony tollából

Egy asszony tollából

Milyen könyvet adjunk gyermekeink kezébe? 2. rész

2015. szeptember 12. - Angel.sylvia

Egyik kedves kommentelő vetette fel az ötletet, hogy tartsak közvélemény kutatást, mely könyv felelne meg kötelező olvasmánynak gyermekeink számára.

Van, aki azt tartja: "Mindegy mit, csak olvasson." Ebben egyet értek, ám, mivel nem minden iskolában tartják ezt, gyermekeinkre erőltetnek különböző - évtizedekkel ezelőtt is kötelező - olvasmányokat. Pedig a világ változik, ez által a gyermekeink világa is már, mint akár húsz vagy negyven éve. Ami számunkra még érdekes olvasmány volt, őket nem biztos, hogy lekötik. Nem beszélve arról, hogy már kezdetben egysíkú szöveges könyvet kénytelenek olvasni, holott a kicsik 98%-a a képeskönyveket veszi inkább a kezébe, a maradék 2% zseni, aki már elsős korától 200-300 oldalas regényeket forgat.

A kérdés tehát, ti milyen könyveket javasolnátok 1., 2., 3., 4. osztályban, és milyeneket 5., 6., 7. osztályban?

Ha rajtam múlna, elsőben csak és kizárólag képeskönyvet ajánlanék. Bartos Erika meséi éppen megfelelőek lennének erre, mert tanulságosak és nagyon szerethetők. Tele vannak rajzzal, és csak kevés benne a szöveg.

Másodikban már egy kicsit komolyabb, több szövegű olvasmányt adnék, mint amilyen "Geronimo Stilton". A kicsik nagyon szeretik.

Harmadikban elővenném "Egy ropi naplóját", ami szintén nagyon érdekes és tanulságos, bár nem magyar szerzőtől van.

Negyedik osztályban nem olvastatnék, hanem arra kérném a gyerekeket, ők maguk írjanak egy adott oldalnyi "regényt", arról a témáról, ami érdekli őket. Ezzel két legyet lehetne ütni egy csapásra, hiszen megismernénk a gyerekek lelkivilágát, és az íráskészségük is fejlődne. Ugyanakkor, ha kellene, "Tom Sawyert" vagy Huckleberry Finnt olvastatnám el.

konyv2.jpg

Ötödikben kettéválasztanám az osztályt, mást adnék a lányok, és mást a fiúk kezébe. Fiúknak maradhatna a "Tüskevár" vagy mint a "Pál utcai fiúk", egy sereg gyerekről szóló kedves történet ("Timur és csapata"). Lányoknak pl. "A félhold farm" sorozatból egy kötet vagy épp "Violettából".

Hatodikban az "Egri csillagok"-at ajánlanám, mert gyerekekről szól, és van benne történelem is az ő nyelvükre írva. Igaz, ezt sokan vétózzák, így Nógrádi Gergely változatát javasolnám inkább.

Hetedikben Bóc István: "A kriminális hetedik bé", mint könnyű olvasmány, vagy megtartanám a "Légy jó mindhalálig"-ot, mert az a mai napig a szívemhez szól.

Nyolcadikban pl. a "Sebes Jimmy" lenne, ami nem a megszokott konszolidált történet, de érdekes, és leköti az olvasót. Viszont itt is inkább iratnék velük, de egy adott témához kapcsoltan, mint a "Kamaszodásom története", mert a gyerekek lelkivilágát, gondolkodásmódját ezzel lehet a legjobban felmérni. 

Ti mit ajánlanátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://angelssylvia.blog.hu/api/trackback/id/tr617772468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása