Knizner B. Sylvia

Egy asszony tollából

Egy asszony tollából

Mitológiai valóság?

2015. szeptember 17. - Angel.sylvia

Néha, mikor a televízió kapcsolgatása közben rátalálok egy-egy thrillerre (Alkonyat, Buffy a vámpírok réme, Angel), vagy csak egy romantikus, átváltozós krimire (Szépség és a Szörnyeteg), felmerül bennem a kérdés:

MENNYI A VALÓSÁGALAPJA egy ilyen és ehhez hasonló történetnek?

A laikusok azonnal rávágják: SEMMI! Ám mi van, ha mégis, hiszen minden egyes történet valóságon alapul, csupán továbbszőtt változataiban alkalmazkodik a mai világhoz. Nézzük a vámpíros filmeket.

buffy-2c39717-01.jpg

Adott A vámpír. Ez a rész talán mindenki számára hihető, hiszen elég Frankenstent emlegetni, máris adott egy alap múlt. A történet elkezdhető, azonban rá kell formálni a mai igényekre, tehát maga a vámpír az, aki nem tehető gonosszá, mert ettől válik szerethetővé, érdekessé, eladhatóvá. A hangsúly pedig ezen van. Amennyiben Frankensteint formázná, valószínűleg sokkal kisebb lenne a nézettsége, az emberek irtóznának tőle.

Vegyünk egy másik példát: Szépség és a Szörnyeteg.

Az alap szerint, a "Szörnyeteg" átváltozása egy katonai kísérlet eredménye, mely rosszul alakult. Úgy hiszem, ez teljesen hihető valóságalap, mert manapság egyre elterjedtebb a biológiai fegyverkísérlet embereken. Innen ismét csak építkezni lehet, egy romantikus krimibe, mely amellett, hogy megoldja az éppen aktuális ügyeket, egy szép, de kemény rendőrnő és egy vadállattá változó "lény" szerelmében bontakozik ki.

Tehát, megállapítható, minden egyes történet valóságalappal bír, hiszen így hiteles.

Mennyiben más mégis, a mitológia?

A Wikipediából idézek:

"A görög mitológia az ókori hellének vallásából származó mítoszok gyűjteménye. Ezeket a történeteket minden régi görög ismerte... a hétköznapi emberek szertartásai és világnézete alapjául szolgáltak."

Mivel világnézetben is rendkívül alappal bírnak a mitológia alakok és történeteik, így hitelességük annál valószínűbb. Nem csupán egy elképzelhető lény, tény, amit fel lehet építeni, hanem olyan, valláson alapuló igazságok, istenségek, melyet még az iskolákban is tanítanak.

Gondolom, mindenkinek mondd valamit a Perseus, Castor, Harmónia, lernéi hüdra név, hiszen néhányuk még csillagképként is felettünk ragyog. Briaereos, Hádész, a háromfejű kutya, Kerberosz, a Sztüx? Ezek közül bizonyára többen rávágják: Alvilág.

Ha tehát egy történet valóságalapja jóval nagyobb, hitelesebbé válik általa a megírt történet is?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angelssylvia.blog.hu/api/trackback/id/tr397751306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása